PRO MOLDOVA este un partid modern de centru-dreapta, care luptă pentru o Moldovă prosperă și justă pentru fiecare.

 Credem în libertate individuală, în responsabilitate și solidaritate, în respect pentru demnitatea umană, în merit și integritate și în oportunități egale pentru fiecare.

 Susținem o economie socială de piață, al cărei rol este să genereze bunăstare și dezvoltare pentru fiecare moldovean. Orice proiect național trebuie să aibă la bază garantarea și încurajarea proprietății private. Credem în inițiativă, creativitate și antreprenoriat și ne declarăm partenerii celor care au curajul și abilitatea de a urma această cale. Suntem alături atât de întreprinderile mici și mijlocii – coloana vertebrală a fiecărei economii, cât și de businessul mare. Vrem un teren de joc echilibrat între capitalul moldovenesc și cel străin.

 Punem accent pe muncă, pentru că ea trebuie să fie sursa prosperității în societate. Statul social trebuie să încurajeze munca și să-i ajute pe cei cu adevărat aflați în nevoie. Luptăm împotriva sărăciei și ne propunem să ducem Moldova de la coada clasamentelor europene către o societate cu o clasă de mijloc robustă și autonomă. O democrație consolidată este posibilă doar în măsura în care întărim clasa de mijloc și le creăm posibilitatea celor care astăzi se zbat în sărăcie să facă un mare pas înainte.

 Credem în tradiție și în onorarea istoriei, a tuturor celor care ne-au permis să fim ce suntem astăzi, începând cu marile noastre personalități și continuând cu veteranii noștri. Spunem un DA hotărât familiei ca izvor al identității noastre. Credem într-o societate care cultivă și respectă credința oamenilor și este în colaborare cu cultele religioase, începând cu Biserica Ortodoxă.

 Susținem ferm respectarea integrității și suveranității Republicii Moldova, în acord cu dreptul internațional. Milităm pentru reîntregirea țării, oferind un stat în care fiecare să se simtă un cetățean respectat.

 Credem că vectorul european reprezintă principala direcție de dezvoltare a țării. Cu cât mai mult avansăm pe calea integrării europene, cu atât mai bine se va trăi în Moldova. Dreptul nostru natural la fericire și prosperitate este legat de direcția vestică, de parteneriatul cu Uniunea Europeană, cu Statele Unite ale Americii, România și Ucraina. Milităm pentru relații bazate pe respect, decență și cooperare cu Federația Rusă.

 Milităm pentru un stat inteligent, care oferă oportunități fiecăruia, dar care nu sufocă mediul privat. Suntem partizanii debirocratizării, digitalizării și, acolo unde nu sunt interese strategice, privatizării. Credem că statul trebuie să-și asume riscuri, susținând industriile viitorului, finanțând inovația și cercetarea. În același timp, statul trebuie să fie alături de cei care activează în domenii pentru care suntem recunoscuți la nivel internațional, începând cu agricultura. Criza prin care trecem ne invită să fim strategici și prevăzători și să fim capabili să ne asigurăm intern atât hrana, cât și produsele medicale de bază de care avem nevoie. Milităm deci pentru consolidarea producției naționale în domenii strategice.

 Credem într-un stat eficient, iar principala sursă de locuri de muncă este sectorul privat, nu împărtășim ideea unui sector public supradimensionat.

 Susținem investițiile publice în educație, în sănătate și în infrastructură. Dezvoltarea noastră ca stat și atractivitatea investițională depind de felul în care vom pune resurse importante în aceste motoare de creștere. Sănătatea și educația sunt drepturi, nu privilegii, iar fiecare trebuie să aibă acces la servicii publice de calitate.

 Ne pronunțăm pentru un stat de drept, în care puterile statului își respectă independența și cooperează în favoarea cetățeanului. Credem că este nevoie de mult mai mult pentru a combate corupția și infracționalitatea.

 Susținem parteneriatul dintre autoritățile centrale și locale și ne pronunțăm pentru descentralizare și creșterea capacității administrative la nivel local. O Moldovă puternică este o Moldovă a comunităților locale puternice și autonome, inclusiv financiar, în care serviciile publice sunt asigurate cetățenilor la cele mai înalte standarde calitative.

 Credem într-o democrație vibrantă, care pune mai mult accent pe participare. Vedem un rol mai important pentru referendumuri și credem că este timpul să discutăm despre scăderea vârstei de vot. Milităm pentru mecanisme care să aducă o mai mare responsabilitate pentru cei aleși, fie la nivel central, fie la nivel local. Considerăm că statul trebuie să aibă un rol limitat în finanțarea partidelor politice, care trebuie să-și consolideze legătura de încredere cu electoratul.

 Susținem o relație sănătoasă între stat și societate, cu un dialog social activ, care să cuprindă sindicate, patronate și organizații non-guvernamentale. Punem accent pe meritocrație și transparență și credem că se poate face mai mult pentru promovarea libertății de expresie și a diversității, inclusiv prin felul în care funcționează mass-media în societatea noastră. Punem mare preț pe respectarea drepturilor omului, așa cum sunt ele definite de Constituție și de tratatele la care țara noastră este parte. Suntem susținătorii unei democrații liberale autentice, în care fiecare își poate spune punctul de vedere și în care vocea minorității este respectată.

 Susținem o relație strânsă cu moldovenii din Diaspora, pentru că ei trebuie să rămână implicați în ceea ce se întâmplă acasă și trebuie convinși să se întoarcă. Moldova depinde de resursele lor de curaj și inteligență pentru a se dezvolta, să facem deci tot ce este posibil pentru a le da rolul cuvenit în societate!

 Schimbările climatice sunt o provocare tot mai mare pentru sănătatea și pentru agricultura noastră, trebuie să investim în energiile viitorului și să adoptăm politici mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.

 Prin muncă și responsabilitate, prin inteligență și implicare, prin investiții și respect pentru democrație și stat de drept, Republica Moldova poate ajunge acolo unde ne dorim cu toții. Să avem curajul să fim PRO MOLDOVA și să facem astfel un pas decisiv spre dezvoltare!