Boris Foca, către guvernare, despre problemele din domeniul agricol: „Este corect să întreprindeți măsuri clare, pentru că lumea pleacă din țară”

8 Decembrie 2021

Președintele interimar PRO Moldova, Boris Foca, a vorbit, în cadrul unui live pe pagina de facebook PRO Moldova , despre problemele din domeniul agricol din Republica Moldova, informează TRIBUNA.MD.

„Aș începe cu proiectul strategiei naționale pentru dezvoltarea agriculturii și rurală. Fiecare Guvern, înainte de a veni, își pune un scop pentru un an de zile. Astfel, Guvernul Gavrilița a schițat o strategie pe segmentul de agricultură. Partea interesantă este că reiese că, strategia anterioară a Ministerului Agriculturii a fost din 2014-2020. Ceea ce am găsit pe site-ul Ministerului este din perioada 2022-2027. Stimați guvernanți, ce s-a întâmplat în perioada 2020-2022? Oare domeniul respectiv, agricol, nu a avut o strategie ca bază? De ce ministrul nu iese cu declarații sau poate are interese de a nu vorbi despre această perioadă? Totodată, nu am văzut publicat niciun raport al strategiei pentru perioada 2014-2020”, a declarat Boris Foca.

Totodată, președintele interimar PRO Moldova a spus că, întregul sistem agricol este constituit din mai multe sectoare, iar la sfârșitul anului 2021 acele sectoare nu au ca bază juridică acele programe naționale de dezvoltare.

Un alt punct despre care a vorbit Boris Foca este cum actuala guvernare își mulțumește diaspora. „Mă refer la acel Regulament privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiecte de start up. Beneficiarii acelor proiecte sunt tinerii fermieri, femeile fermier și migranții reveniți. De ce încă nu a fost clarificat acest Regulament și nu a trecut toate etapele prin care să dăm șanse diasporei să revină. Credem că este firesc să creăm toate premisele pentru ca diaspora să poată lucra în asemenea condiții de criză”, a precizat el.

Potrivit lui, o altă problemă din segmentul agricol este Legea privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și zona de irigare.

„Este un subiect care este pe masa miniștrilor de cam 5-6 ani. Acolo unde certificatele eco nu sunt recunoscute pe plan internațional. De ce nu doriți clarificarea acestor restanțe în viitorul apropiat? Mai ales că tendința eco este foarte bună și profitabilă. Irigarea este o problemă națională a tuturor agricultorilor. Dacă în anii ’90, de facto, aveam irigate 291 de mii de hectare, în 2021 avem doar 40 de mii ha”, a declarat Foca.

De asemenea, președintele interimar PRO Moldova a abordat și problema acordării subvențiilor: „Foarte mult în campania electorală s-a vorbit despre lupta cu corupția. În perioada în care sunteți la guvernare vedem o avantajare a subvențiilor pentru companiile mari și o discriminare pentru cele mici și medii. Este corect să întreprindeți măsuri clare pentru că lumea între timp pleacă din țară”.


știre TRIBUNA.MD