Candu către Misiunea preelectorală a APCE: În Republica Moldova este o polarizare fără precedent a electoratului, luptă de orgolii între fostul și actualul președinte

11 Iunie 2021

Președintele PRO Moldova, Andrian Candu, a discutat climatul politic electoral, precum și modul în care a început campania electorală cu membrii Misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

La întrevedere au mai participat deputații PRO Moldova Vladimir Cebotari și Angel Agachi.  

Andrian Candu a mulțumit Misiunii preelectorale APCE pentru implicare și interes față de procesele politice din Republica Moldova. El a menționat că este important ca aceste alegeri, chiar dacă încă nu au fost până acum alocate suficiente surse financiare, să fie organizate corect astfel încât alegătorii să recapete încrederea în instituțiile statului. Totodată, Candu a subliniat că, la această oră, este o situație fără precedent de polarizare a electoratului, urmărim o luptă de orgolii și o campanie care abundă în falsuri și sperietori pentru electorat. Este o situație periculoasă și nocivă în condițiile unei sărăcii absolute, aprofundată de criza pandemică din ultimul an.

„Noi am fost la guvernare trei ani până în 2019. De atunci, am fost singura formațiune parlamentară în opoziție, iar acum am decis să nu ne implicăm în calitate de concurenți electorali în această bătălie care se duce între fostul și actualul președinte. Vom urmări această campanie și vom fi alături de cetățeni pentru a-i ajuta să voteze conștient. Tocmai în acest scop, am lansat o campanie de imunizare anti populism „Votează cu CAP”, a declarat liderul PRO Moldova. 

Potrivit lui, prioritatea zero a țării este salvarea oamenilor ajunși în prag de disperare, lucru probat și de preferințele electoratului pentru formațiuni cu tentă extremistă. Din afara procesului politic activ, PRO Moldova va reuși mai bine să consolideze societatea și să puncteze soluțiile urgente pentru economie, sănătate, educație și resetare a republicii. 

Din componența delegației misiunii preelectorale a APCE fac parte oficialii Stefan Schennach, Laima Liucija Andrikiene, Jacques Le Nay, Alberto Ribolla, Coraportorul Comisiei de Monitorizare Pierre-Alain Fridez.  De asemenea, la întrevedere a fost prezent William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.