Coaliția PSRM-PDM a votat modificări la Codul electorat, care au menirea să-l asigure lui Igor Dodon un nou mandat

9 Iulie 2020

Proiectul tehnic de amendare a Codului electoral, propus de socialiști, s-a transformat în unul care ajustează normele legale la mofturile unui partid și vine să-l înscăuneze pe liderul acestuia pentru un nou mandat, a declarat deputatul PRO MOLDOVA Sergiu Sîrbu. 

Potrivit lui Sergiu Sîrbu, Codul electoral a fost modificat de cca 60 de ori, iar practica arată că o modificare bună este atunci când este avizată de Comisia de la Veneția, OSCE/ODIHR și consultată cu experții în domeniu și agreată de toți actorii vizați.  

Printre vulnerabilitățile statuate de proiectul promovat de PSRM, Sergiu Sîrbu a menționat faptul că buletinele de vot nu vor fi anulate și nu este reglementată procedura legată de acestea. O altă problemă este reglementarea și restricționarea sondajelor, anularea înregistrării unui concurent electoral de către organul electoral format pe criterii politice. De asemenea, prin acest proiect Codul serviciilor media este completat cu sancțiuni pentru instituțiile media, aplicate de către Consiliul Audiovizualului. 

„Murdăria care a ajuns în acest proiect este urât mirositoare și ne face să constatăm că alegerile prezidențiale sunt deja fraudate”, a spus Sergiu Sîrbu. 

PRO MOLDOVA atenționează asupra riscurilor de fraudare a alegerilor prin promovarea amendamentelor propuse de PSRM la Codul electoral. Proiectul, în formula prezentată, avantajează un singur concurent electoral. Insistăm asupra organizării unor consultări publice largi a proiectului respectiv.