Congresul I ordinar PRO MOLDOVA a optat pentru aducerea țării la normalitate

20 Februarie 2021

Delegații Congresului I ordinar PRO MOLDOVA au cerut deputaților din grupul parlamentar PRO MOLDOVA să înceapă discuții cu toate partidele reprezentate în Parlament pentru a identifica și promova un candidat capabil să conducă un Guvern în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, să unească societatea și forțele politice pentru realizarea obiectivelor vitale imediate ale țării.

„Am fost împuterniciți de către Congres să începem consultările cu toate partidele parlamentare pentru a institui un Guvern plenipotențiar”, a declarat liderul PRO MOLDOVA Andrian Candu, după Congres. Președintele partidului a mai spus că am ajuns în plină criză să așteptăm Curtea Constituțională să ne spună cine are dreptate: Parlamentul sau Președintele, în condițiile în care sute de mii de oameni rămân fără venituri, iar în spitale nu mai sunt locuri. 

În rezoluția finală adoptată de Congres se menționează că noul Guvern ar urma să înceapă neîntârziat campania de vaccinare și să asigure cu vaccin cel puțin 60% din populația țării până la sfârșitul anului curent. De asemenea, o condiție pentru susținerea Guvernului este implementarea imediată a unui pachet de măsuri anti-criză în economie, asigurarea achitării la timp și în volum deplin a pensiilor și salariilor pentru bugetari, demararea unor măsuri imediate pentru asigurarea calității educației în condiții de pandemie și a unui pachet de măsuri sociale pentru reducerea efectelor crizei. 

Totodată, potrivit documentului, PRO MOLDOVA pledează pentru cooperare între ramurile puterii în favoarea cetățeanului și resetarea sistemului politic în cadrul unor alegeri parlamentare corecte, libere și la timpul potrivit. PRO MOLDOVA va avea în continuare o poziție pragmatică care să ofere țării șansa pentru o nouă republică, se arată în rezoluție.

În cadrul Congresului I al Partidului Politic PRO MOLDOVA a fost adoptat conceptul de dezvoltare al formațiunii și viziunea de țară, un program complex de dezvoltare pentru 8 domenii prioritare, care va fi supus, în continuare, unor consultări largi cu membrii și simpatizanții partidului, mediul de afaceri, mediul academic și comunitatea de experți, fiind baza programului electoral și de guvernare al formațiunii.   


Imagini foto
Imagini video

_ _ 
Textul Rezoluției PRO MOLDOVA

REZOLUȚIA

CONGRESULUI  nr. I al

PARTIDULUI POLITIC „PRO MOLDOVA”

 

20 februarie 2021

Chișinău

 

Noi, delegații Congresului I al Partidului Politic „PRO MOLDOVA” constatăm aprofundarea periculoasă a crizei morale, politice, economice și sanitare din Republica Moldova. Țara nu este administrată, iar instituțiile statului sunt transformate în instrumente pentru pofte politice în detrimentul interesului public.

 

Întreaga societate este afectată de creșterea necontrolată a prețurilor, de majorarea  îngrijorătoare a numărului de cetățeni rămași fără vreo sursă de existență, de pandemia scăpată de sub control. În același timp, blocajele politice artificiale fac imposibile accesarea asistenței financiare externe și rectificarea bugetului de stat. Asistăm cu toții la procese periculoase de stopare a reformelor, de scindare a societății, precum și la manifestarea plenară a iresponsabilității, a egoismului politic și a lipsei totale de transparență în administrarea treburilor publice.

 

În aceste condiții dificile pentru țară, pledăm pentru repunerea neîntârziată a statului în normalitate, prin susținerea unui Guvern cu mandat plenipotențiar pentru reducerea impactului crizei sanitare, economice și umanitare din țară.

 

Cerem deputaților din grupul parlamentar PRO MOLDOVA să înceapă discuții cu toate partidele reprezentate în Parlament pentru a identifica și promova un candidat capabil să conducă un Guvern în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, să unească societatea și forțele politice pentru realizarea obiectivelor vitale imediate ale țării și anume:

 

§  începerea neîntârziată a campaniei de vaccinare și asigurarea cu vaccin a cel puțin 60% din populația țării până la sfârșitul anului curent;

§  implementarea imediată a unui pachet de măsuri anti-criză în economie;

§  asigurarea achitării la timp și în volum deplin a pensiilor și salariilor pentru bugetari;

§  demararea unor măsuri imediate pentru asigurarea calității educației în condiții de pandemie;

§  elaborarea și implementarea unui pachet de măsuri sociale pentru reducerea efectelor crizei.

 

Noi, delegații la Congresul I al Partidului Politic „PRO MOLDOVA” pledăm pentru cooperare între ramurile puterii în favoarea cetățeanului și milităm pentru resetarea sistemului politic în cadrul unor alegeri parlamentare corecte, libere și la timpul potrivit.

 

Credem cu tărie că, prin muncă și responsabilitate, prin investiții și respect pentru democrație și stat de drept, Republica Moldova poate face pasul decisiv spre dezvoltare.

 

PRO MOLDOVA va avea în continuare o poziție pragmatică care să ofere țării șansa pentru o nouă republică. 

 

Adoptată la Chișinău, 20 februarie 2021