Deputații PRO MOLDOVA împreună cu HORECA, îngrijorați de impasul economic

1 Februarie 2021

Oamenii de afaceri se întreabă dacă merită să mai lucreze în Moldova sau, luând în calcul prioritățile politice ale autorităților și lipsa unui program anti-criză pentru economie, este timpul să renunțe la luptă. Despre problemele din domeniul HORECA au discutat astăzi deputații PRO MOLDOVA și reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova ”MĂR”.

Participanții la întâlnire au discutat despre problemele cu care se confruntă întreprinderile din HORECA. În ultimul an, vânzările în domeniu au scăzut cu până la 70%, nu în ultimul rând din cauza restricției de a activa până la ora 22:00. Cca 30% din angajați au pierdut locul de muncă, fiind vorba despre persoane tinere cu vârsta cuprinsă între 25-35 de ani. În același timp, băncile au rezerve față de creditarea în HORECA, datoriile întreprinderilor cresc, profitul este nul, iar controalele din partea statului nu se termină.

Reprezentanții HORECA au menționat că mecanismele de finanțare elaborate de Guvern nu au funcționat pentru domeniul pe care îl reprezintă, iar alte măsuri de depășire a crizei nu au fost propuse de autorități. De asemenea, există carențe în anumite legi, cum ar fi legea antiplastic care nu a precizat mai multe poziții, ce face dificilă activitatea întreprinderilor. Potrivit lor, dacă instabilitatea politică va continua, iar economia va rămâne în continuare în afara interesului autorităților, sectorul HORECA se va prăbuși.

La întâlnire au participat deputații Andrian Candu, Vladimir Cebotari, Angel Agachi, precum și  reprezentanții domeniului HORECA Aneta Zasavițchi, Ghenadie Sanduța, Dumitru Cebotărescu și Vasile Lungu.