Discursul președintelui PRO MOLDOVA. Dezbatere Moțiunea de cenzură

20 Iulie 2020

Dragi colegi,


Guvernul Chicu a greșit și trebuie să plece. 


A greșit când a decis să lucreze pentru un singur cetățean al Republicii Moldova, în detrimentul poporului și al țării. 


În istoria RM este greu să găsești un Guvern fără păcate, dar acesta a bătut toate recordurile posibile în mai puțin de un an. Mai mult, din câte știm bine, cu 13 luni în urmă, statul a fost, prin decizia acestui Parlament, deoligarhizat, iar țara a fost eliberată. Respectiv, și exigențele pentru guvernare sunt mai mari, însă vedem bine că nici la cele mai elementare nevoi ale oamenilor acest Guvern nu poate răspunde.  


După revoluția din 2009 a fost nevoie de un deceniu ca să înțelegem că direcția este greșită. Recunosc talentul Guvernului Dodon de a comite într-un an, greșeli câte alții au reușit în 10. Căderea acestui regim este inevitabilă, dar tot mai bine ar fi să nu pierdem timpul și să repunem țara pe făgașul normalității.


Anume acest Guvern a pus pe baricade cetățenii țării din cauza talentului unic al premierului Chicu de a umili la fiecare ieșire publică segmente largi de populație și chiar țări. Ne amintim:

1. De lipsa de respect pentru ajutoarele venite din occident, 

2. Ne amintim cum medicii erau făcuți vinovați de faptul că s-au infectat, 

3. De cetățenii noștri care nu au fost lăsați să revină acasă, 

4. De bătrânii închiși în case fără niciun suport din partea statului și privați de ajutorul promis de 700 de lei la paști, 

5. De credincioșii blamați în perioada sfintelor sărbători, din cauza incapacității guvernului de a negocia compromisuri rezonabile cu clericii,

6. Nu am uitat cum au fost încălcat dreptul la educație a sute de mii de copii, 

7. Nu uităm că guvernul se face să nu vede riscurile la care sunt supuși copiii în condițiile reluării muncii părinților, fără opțiuni pentru supravegherea celor mici,

8. Nu uităm că guvernul și-a concentrat acțiunile în zona asigurării cu plăți exclusiv a propriilor angajați, fără să ia în calcul sutele de mii de oameni care lucrează la privat, 

9. Nu avem dreptul să ignorăm comportamentul brutal și total nedemocratic în raport cu combatanții care au ieșit să-și apere din nou patria și au fost târâți ca niște infractori de regimul instaurat de Dodon. 


Nu uităm și nu iertăm. Pentru ilegalitățile comise, mulți membri ai Guvernului trebuie vor răspunde penal, pentru lipsa de respect față de oamenii din Republica Moldova, Guvernul trebuie să răspundă politic. 


NU este o realizare, achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor, asta este o obligație a Guvernului, el este obligat să asigure acest lucru. Nu este realizarea Guvernului faptul că în sistemul medical avem oameni de o valoare excepțională care se sacrifică zilnic pentru sănătatea națiunii. Guvernul nu și-a îndeplinit nici astăzi promisiunile față de medici, iar propunerea ca salariile să crească din toamnă este legată de electorală, nu de grijă și recunoaștere a meritelor eroilor în alb. Propunerea ca ajutoarele programate pentru aprilie să vină toamna sunt legate de dorința Guvernului de a facilita drumul șefului lor spre un nou mandat, neavând nicio treabă cu grija pentru pensionari sau familiile în dificultate. 

Insistența pentru accesarea creditului rusesc este direct conectată la alegerile prezidențiale și nu include nici măcar o aluzie la bunăstarea poporului. 


În această perioadă, Guvernul a cedat fără luptă trei sate moldovenești din stânga Nistrului, Sate care au luptat pentru a rămâne sub jurisdicția Chișinăului timp de trei decenii. Guvernul a trădat acești oameni și a semnat în schimb contracte pentru livrarea energiei cu regimul care a închis într-un gheto, 350 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, fără drepturi, fără venituri și fără asistență medicală adecvată. 


Guvernul lui Dodon a omorât mediul de afaceri. Profitând de situația de urgență a curățat piața pentru acoliții săi. Oamenii de afaceri, cei care cu adevărat creează locuri de muncă, plătesc impozite din care se achită pensiile și salariile, cei care lucrează în condiții de concurență și generează progresul, au fost lăsați în voia sorții. Zero suport și milioane din interdicții și amenzi. Veniturile voastre în buget, cu care vă lăudați și faceți programe electorale pentru Dodon, sunt acumulate pe lacrimi și blesteme din partea oamenilor care încă mai credeau că se poate lucra în Moldova!


Guvernul Dodon-Chicu se laudă cu proiecte lansate la porunca președintelui Dodon, dar toate la nivel de intenții și mai toate sunt cele vechi blamate și acum reanimate stângaci și cu interese ascunse printre rânduri. 


Guvernul Dodon -Chicu este vinovat de încălcarea repetată a Constituției. 

Art2 (2)Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.
Articolul 6. Separația şi colaborarea puterilor

În Republica Moldova puterea legislativă, executivă şi judecătorească sunt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin, potrivit prevederilor Constituției.


Articolul 16. Egalitatea

(1) Respectarea şi ocrotirea persoanei constituie o îndatorire primordială a statului.


Articolul 18. Protecția cetățenilor Republicii Moldova

(1) Cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de protecţia statului atât în ţară, cât şi în străinătate.


Articolul 27. Dreptul la libera circulaţie

(1) Dreptul la libera circulaţie în ţară este garantat.

(2) Oricărui cetăţean al Republicii Moldova îi este asigurat dreptul de a-şi stabili domiciliul sau reşedinţa în orice localitate din ţară, de a ieşi, de a emigra şi de a reveni în ţară.


Articolul 43. Dreptul la muncă şi la protecţia muncii

(1) Orice persoană are dreptul la muncă, la libera alegere a muncii, la condiţii echitabile şi satisfăcătoare de muncă, precum şi la protecţia împotriva şomajului.


Articolul 47. Dreptul la asistenţă şi protecţie socială

(1) Statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea, lui şi familiei lui, cuprinzînd hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare.

(2) Cetăţenii au dreptul la asigurare în caz de: şomaj, boală, invaliditate, văduvie, bătrîneţe sau în celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenţă, în urma unor împrejurări independente de voinţa lor.


Articolul 54. Restrîngerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi

(1) În Republica Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi cetăţeanului.

(4) Restrîngerea trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi nu poate atinge existenţa dreptului sau a libertăţii.


Articolul 60. Parlamentul, organ reprezentativ suprem şi legislativ

(1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova şi unica autoritate legislativă a statului.


Articolul 71. Independenţa opiniilor

Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului.


Guvernul Chicu s-a spălat pe mâini și a făcut din această practică o politică de stat. S-a spălat pe mâini de pensionari, la Paști și atunci când i-a pus să se îmbulzească la 40 de grade căldură, pentru indexarea pensiilor. S-a spălat pe mâini de copii și educație, când a pus pe umerii profesorilor și părinților tot greul învățării pe timp de pandemie și a lăsat în voia sorții micuții în ultimele 5 luni. S-a spălat pe mâini când a închis afaceri și nu a luat nicio decizie, nici măcar una tehnică de forță majoră, de când a început pandemia. S-a spălat pe mâini de medici, promițând salarii mai mari la sfântul așteaptă și lăsându-i să lucreze în condiții inumane. S-a spălat pe mâini de legislație, 

când a încercat repetat să preia atribuțiile parlamentului. S-a spălat pe mâini și crede că este imun, pentru că are un președinte în spate. 


Dragi colegi, Constituția nu vorbește despre fracțiuni, ci numai despre deputați și responsabilitatea fiecărui ales al poporului în fața oamenilor. Vă îndemn să dați dovadă de demnitate și curaj. Angajamentele față de boșii de partid sunt nule în condițiile în care statul este amenințat de dictatură, iar oamenii sunt în pragul unei sărăcii cum nu s-a mai văzut. Eu am întreg respectul pentru decizia fiecărui deputat, cu condiția că este luată liber și fără presiuni. Fac apel la conștiința voastră, voi nu sunteți trădători, voi aveți o șansă unică de a nu vă trăda alegătorii, neamul și țara. 


Votați fără frică! Votați demisia acestui Guvern periculos pentru democrație și dezastruos pentru țară. Noi avem o singură țară și un neam. O țară pe care nu o putem lăsa pe mâna nebunilor. 

Vă mulțumesc și așa să ne ajute Dumnezeu.