DODON PLEACĂ cu scandaluri

13 Iulie 2020

Campania inițiată împotriva ilegalităților și abuzurilor comise de președintele Republicii Moldova ”Dodon pleacă” a adunat peste 11 mii de semnături într-o singură săptămână. Petiția poate fi semnată, în continuare, pe pagina web pleaca.com sau la corturile amplasate în localitățile țării.

Campania #DODONPLEACA arată cât de mare este nemulțumirea oamenilor de ce se întâmplă în țară și faptul că actualul președinte a discreditat instituțiile statului, și-a asumat abuziv și neconstituțional gestionarea treburilor publice și s-a poziționat, împreună cu tovarășii săi, deasupra legii. 

„Moldovenii nu acceptă să muncească pentru bunăstarea lui Dodon și nu vor să fie persecutați pentru opinii diferite. Suntem un neam de oameni liberi și ar fi fost bine dacă, înainte de a încerca să sechestreze țara, acest lider socialist ar fi învățat puțin istoria”, a declarat Andrian Candu, președintele PRO MOLDOVA.

Totodată, Andrian Candu a atenționat asupra presiunii și intimidărilor la care sunt supuși voluntarii PRO MOLDOVA din partea activiștilor socialiști. În Bălți, Soroca, Dondușeni, Briceni consilierii locali din partea PSRM au venit la corturi, au distrus materialele informative și chiar au agresat voluntarii. Un caz revoltător a avut loc în orașul Briceni, unde cca 15 consilieri raionali și orășenești, în frunte cu Eugen Condrațchi, consilier raional, și Dorin Pavaloi, vicepreședinte de raion, au îngrădit drepturile oamenilor la libera exprimare și libera întrunire. Aceștia au înconjurat cortul instalat în orașul Briceni, împiedicând astfel voluntarii să desfășoare activitatea, iar cetățenii – să semneze ca Dodon să plece. Incidentul a durat câteva ore. La chemarea voluntarilor PRO MOLDOVA, poliția nu a făcut decât un proces de constatare a faptelor. 

Cerem respectarea dreptului la libera întrunire și libera exprimare, atenționând că, dacă asemenea agresiuni se produc în plină zi în afara campaniei electorale, atunci este greu de imaginat cotele abuzurilor planificate de guvernare pentru această toamnă.

Cu ocazia marcării a 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei, PRO MOLDOVA constată cu îngrijorare derapajele grave de la normele democratice în Republica Moldova și încălcări fără precedent ale drepturilor și libertăților oamenilor. În premieră de la independență, ne confruntăm nu doar cu limitarea dreptului la exprimare, dar și cu abuzuri legate de drepturi economice, hărțuirea deputaților și aleșilor locali, precum și a cetățenilor care exprimă o poziție diferită de ce promovată de guvernare.