Experții ODIHR, informați despre abuzurile și tentativele de fraudare a alegerilor, comise de guvernare

19 August 2020

Excluderea instanțelor de judecată din procesul de anulare a înregistrării concurenților electorali și alte modificări ale Codului electoral, care vin să faciliteze fraudarea alegerilor prezidențiale și sunt promovate de coaliția PSRM-PDM, au fost discutate în cadrul întrevederii deputaților PRO MOLDOVA Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari cu reprezentanții Biroului OSCE  pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR).

Tentativele de modificare a legislației electorale mai vizează sistarea licenței furnizorilor media, precum și alte subiecte care depășesc cadrul tehnic de ajustare a normelor și creează un mediu favorabil fraudării alegerilor. 

Deputații PRO MOLDOVA au atras atenția asupra abuzurilor pe care guvernarea actuală le comite în această perioadă și care au impact negativ asupra corectitudinii alegerilor prezidențiale din acest an. În particular, a fost menționată începerea campaniei electorale prin agitație activă în teritoriu, coruperea alegătorilor, manipularea cu înregistrarea prealabilă a alegătorilor și deschiderea secțiilor de vot peste hotare. 

Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au subliniat, în context, necesitatea unei misiuni internaționale de observare a alegerilor din 1 noiembrie. Părțile au făcut un schimb de opinii privind condițiile de organizare și desfășurare a alegerilor în contextul situației pandemice. Deputații au informat reprezentanții ODIHR despre tentativele de anulare a înregistrării PRO MOLDOVA și alte abuzuri comise de alianța de guvernare în raport cu formațiunea de opoziție. La rândul lor, experții au comunicat reprezentaților PRO MOLDOVA că urmăresc îndeaproape evoluțiile pe acest subiect. 

Reprezentanții Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) se află în Moldova într-o misiune de evaluare a necesităților pentru observarea alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.