Minut de reculegere în memoria medicilor răpuși de COVID-19

9 Aprilie 2021

Un minut de reculegere în memoria celor 105 medici răpuși de Covid-19 în ultimul an a fost ținut de Parlament la cererea lui Andrian Candu, președintele PRO MOLDOVA.

„Cu 13 luni în urmă, Republica Moldova a fost atacată de virusul ucigaș pentru care nu eram pregătiți și cu care nu știam cum să luptăm. Am aplaudat eroii în alb, am recunoscut că au nevoie de suport, ne-a luat timp să învățăm cum să-i protejăm mai bine, am fost uneori critici, cinici, dar la nevoie ne-am pus toată speranța cu ruga în ei. Cu regret, 105 medici au căzut în această luptă inegală. Am pierdut oameni extraordinari, care au avut curajul să rămână în prima linie și să lupte cu prețul propriei vieți pentru recuperarea noastră”, a spus Andrian Candu, care a citit în plenul Parlamentului lista medicilor și lucrătorilor medicali răpuși de virus.


„Acești oameni au plătit cu viața pentru conaționalii lor, în timp ce mulți dintre noi se tem să plătească cu cariera pentru decizii în favoarea oamenilor. Suntem încă departe de ziua în care vom putea reveni la normalitate. Medicii vor continua să facă o muncă supraomenească. Iată de ce, fac apel la toți noi să ne onorăm obligațiile cu devotamentul medicilor și a lucrătorilor medicali din prima linie pentru a apropia ziua în care vom putea respira cu pieptul plin și în siguranță”, a mai spus Andrian Candu. 

Cei mai tineri medici uciși de COVID-19 aveau 42 de ani. În total, Republica Moldova a pierdut 5.307 de cetățeni de la începutul pandemiei.