PRO Moldova a lansat o PETIȚIE populară

11 Iunie 2021

PRO Moldova va colecta semnături în sprijinul unei petiții care prevede măsuri de responsabilizare a viitorilor parlamentari. 

„Prin această petiție, cerem Parlamentului nou ales și Președintei acestei țări să introducă prin lege obligația de asigurare a minimului de existență pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova. În cazul în care nu va fi asigurat minimul de existență (2.100 lei pentru 2021) pe o durată de șase luni de mandat, Parlamentul urmează imediat să fie dizolvat. Legiferarea penalizării deputaților pentru inacțiune este singura care va funcționa”, a declarat Andrian Candu, președintele PRO Moldova.


PETIȚIA poate fi semnată aici


Textul petiției: 

Solicităm președintei Maia Sandu și Parlamentului Republicii Moldova să introducă în legislație penalizarea prin dizolvare a Parlamentului, dacă pe un termen de 6 luni nu va asigura minimul de existență pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova.          

Dizolvarea trebuie să survină imediat ce va fi constatat că cetățenii nu beneficiază de o retribuție, indemnizație sau pensie echivalentă minimului de existență, calculat pentru anul în curs (cca 2.100 lei în a.2021). Procedura de dizolvare va fi declanșată, inclusiv, la sesizarea cetățenilor Republicii Moldova.

  • De ce este important?

Considerăm că politicienii uită promisiunile social-economice, făcute în campanii și se preocupă de confortul propriu mai mult decât de bunăstarea cetățenilor. Numai o pedeapsă prin dizolvarea Parlamentului pentru incapacitatea deputaților de a-și onora obligațiile poate schimba situația. Procedura propusă de dizolvare a Legislativului, incapabil să asigure minimul de existență pentru oameni, ne va proteja votul și nu va permite politicienilor să ne îngenuncheze pentru patru ani, până la următoarele alegeri.

Noi, cetățenii Republicii Moldova, avem dreptul la o viață demnă și la un minim de existență asigurat de stat. Dacă Parlamentul nu este capabil să desemneze un Guvern care să aducă creștere și bunăstare, noi avem dreptul să alegem un alt Parlament care să ne poată asigura o viață fără sărăcie.

Totodată, în cazul în care se constată că deputații nu sunt în serviciul poporului, așa cum le cere Constituția, poporul trebuie să aibă dreptul să-i dea afară, iar cel mai sigur indicator al eficienței Parlamentului este asigurarea minimului de existentă pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova.

Conform articolului 47 (1) din Constituție, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice om să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea şi bunăstarea lui şi familiei lui, cuprinzând hrana, îmbrăcămintea, locuinţa, îngrijirea medicală, precum şi serviciile sociale necesare. Astfel, este în puterea Președintei și a Parlamentului să completeze legislația cu sancțiuni pentru reprezentanții statului care nu-și îndeplinesc obligațiile față de popor.

Cerem introducerea în legislație a obligației de dizolvare a Parlamentului în cazul în care pentru o perioadă de 6 luni fiecare cetățean nu va beneficia de un venit echivalent cel puțin cu minimul de existență.

Cerem Minimum de existență ori CAPitulare!