PRO MOLDOVA solicită Ministerul Educației explicații cu privire la „cele 7 modele” de organizare a anului de studii 2020-2021

15 Iulie 2020

Guvernarea lui Dodon recidivează în administrarea domeniului educației. După ce a tergiversat luarea deciziilor cu privire la examenele de finalizare a anului de studiu, inclusiv BAC, acum vine cu decizii sterile și neimplementabile în majoritatea instituțiilor de învățământ din țară.  

„Cele 7 modele”  prezentate de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, demonstrează incapacitatea acestei guvernări. Sunt niște propuneri de ochii lumii, foarte multe întrebări au rămas fără răspuns. Ministerul nu a venit cu recomandări clare și aplicabile în realitate. 

„În majoritatea școlilor din țară, mai ales cele din zonele rurale este imposibil de organizat studiile pe schimburi, încă sunt probleme privind studiile la distanță, din lipsa calculatoarelor, a internetului, a resurselor financiare limitate ale părinților, problema fiind și mai acută în cazul familiilor cu mai mulți copii. De asemenea, Ministerul nu a luat deloc în calcul organizarea studiilor pentru copiii cu nevoi speciale, desfășurarea alimentației în școli etc”, a declarat liderul PRO MOLDOVA, Andrian Candu.

În acest context, PRO MOLDOVA a adresat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării un demers cu 12 întrebări, la care solicită răspuns în termeni proximi, ținând cont că este deja jumătatea lunii iulie, iar timp pentru pregătirea noului an de studiu este foarte scurt. 

1. Care este distanța exactă recomandată între copii în sălile de clasă și sport?

2. În ce volum sunt păstrate disciplinele de tip dexterități?

3. Se ia în calcul disponibilizarea anumitor profesori?

4. Care este ponderea profesorilor de peste 63 de ani care activează la această oră în zona rurală și urbană și care este soluția ministerului pentru această categorie de persoane care necesită o protecție sporită, conform instrucțiunilor anterioare emise de guvern? 

5. Care sunt instrucțiunile, obligatoriu de urmat, pentru angajații instituțiilor de învățământ în cazul când este depistat un caz de covid-19 în instituție?

6.  Care este oferta alternativă de profesori în cazul în care școala intră în carantină și învățământ on-line, conform scenariilor prezentate?

7. Care sunt instrumentele pentru învățământul la distanță, care și-au probat eficiența în semestrul doi al anului de studii 2019-2020? 

8. Cum a fost adaptată modalitatea de predare la distanță, luând în calcul experiența din primăvara anului curent și câte ore de instruire pentru predarea la distanță per profesor s-au efectuat în mediu pe instituție?

9. Câți profesori, elevi nu dispun de un calculator și conexiune la internet în țară, la această oră?

10. Care sunt acțiunile intersectoriale întreprinse de guvern pentru asigurarea securității copiilor în perioada anului de studii 2020-2021 în condițiile unui program redus sau on-line de studii al copiilor? 

11. Care este vârsta de la care minorii pot fi lăsați fără supraveghere pe parcursul zilei în Republica Moldova?

12. Câte școli din totalul instituțiilor de învățământ, la această oră, nu dispun de apeduct, canalizare și sistem de ventilare eficient și câți bani au fost direcționați pentru asemenea tip de lucrări din totalul celor alocați pentru anul curent?