PRO MOLDOVA: Consultările cu fracțiunile la Președinție sunt o simplă formalitate

26 Martie 2021

Grupul parlamentar „PRO MOLDOVA” constată că președintele Maia Sandu a organizat consultări cu grupurile parlamentare formal, pentru a le raporta în demersul la Curtea Constituțională pentru dizolvarea Parlamentului. Întreg procesul de învestire a Guvernului a fost din partea președintei o mimare care sfidează Constituția.

Andrian Candu a declarat că PRO MOLDOVA a venit la consultări din respect  pentru instituția prezidențială.

„Asistăm la un show organizat de oameni care au pus mâna pe putere și nu știu ce să facă cu aceasta. Am înmânat argumentele noastre juridice, politice și morale care probează că nu există motive pentru dizolvarea Parlamentului și că tentativele anterioare au fost mimate. Primul candidat al Maiei Sandu a spus ca nu are nevoie de votul nostru și a rugat Parlamentul să nu o voteze. Cel de-al doilea candidat al Președinției a făcut un joc de prost gust, fără nicio intenție de asumare a responsabilității pentru guvernarea țării”, a spus Andrian Candu.

„Din luna noiembrie și până astăzi poziția PRO MOLDOVA a rămas aceiași - este nevoie de un Guvern anti-criză care să nu permită eșuarea sanitară, economică și administrativă a statului. PRO MOLDOVA susține exclusiv ce consideră necesar și important, chiar dacă astăzi democrația în Republica Moldova înseamnă să nu ai dreptul la propria opinie și să te aliniezi cu una dintre  cele două tabere, care joacă concertat când le convine. Câțiva jucători cu influență și putere au decis să se joace de-a puterea. Unul joacă șah și alta face jocuri”, a precizat Andrian Candu.

PRO MOLDOVA a amintit că, potrivit normelor Constituționale, scopul consultărilor este de a identifica sprijinul politic al deputaţilor pentru o anumită persoană, capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Preşedintele ţării nu-şi poate subordona partenerii de dialog politic pe care îi consultă. Totodată, PRO MOLDOVA a făcut apel la discernământ și responsabilitatea față de stat și cetățeni, pe care Președintele țării trebuie să manifeste față de cetățeni și îndeplinirea rolului de mediator și asigurarea echilibrului politic.

PRO MOLDOVA amintește că, Preşedintele Republicii acţionează doar în calitate de reprezentant al statului, căruia îi revine dreptul şi responsabilitatea de a găsi o cale a dialogului şi a evaluării voinţei şi capacităţii deputaţilor consultați de a susţine în Parlament un candidat.

Până la această oră, președintele țării, alături de fracțiunea parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate, a ținut ostatică Republica Moldova, a tras de timp nejustificat în plină criză pandemică și economică prin care trece Republica Moldova.