Ruxanda Glavan: Îi voi acționa în judecată pe Chicu, Odnostalko și Țîrdea pentru minciună și calomnie

22 Iulie 2020

Declarațiile deputatei Ruxanda GLAVAN, în cadrul briefingului de presă din 22 iulie 2020:

Stimați reprezentanți ai mass-media, dragi cetățeni,

 Acest briefing a fost, inițial, programat pentru ziua de luni, 20 iulie, însă din cauza surprizelor aranjate de guvernare cu transformarea subită a zilei de luni, care este, tradițional, o zi de lucru și comunicare cu cetățenii, într-o zi de plen cu dezbaterea moțiunii, care până la urmă s-a dovedit a fi un nou act din teatrul absurdului. Din acest motiv, am fost nevoită să amân acest briefing și îl țin astăzi.

Înainte de a trece la elementul de noutate pe care vreau să vi-l comunic, trebuie să fac o mică introducere legată de securitatea farmaceutică a Republicii Moldova sau, mai bine zis, de lipsa acesteia. 

Pandemia provocată de COVID-19 a fost hârtia de turnesol a securității farmaceutice din Republica Moldova. Lipsa  rezervei de stat a stocurilor de medicamente, de echipamente, de consumabile, pe de o parte, dar și lipsa farmaciilor în multe dintre localitățile rurale, lipsa rețetei electronice, lipsa serviciilor de livrare la domiciliu a preparatelor medicamentoase pentru pacienții aflați în izolare la domiciliu, lipsa unui depozit farmaceutic de stat modern și dotat, pe de alta, reprezintă totalitatea problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova.

Capacitatea scăzută a producătorilor locali, suprapusă la cele enumerate mai sus, în ansamblu, ne vorbesc despre prăpastia dintre cetățeni și industria farmaceutică, dar și, cel mai grav, despre incapacitatea statului de a gestiona această relație. 

Securitatea farmaceutică în toată complexitatea ei este un subiect care m-a preocupat în mod deosebit, inclusiv atunci când eram ministru al Sănătății. În acea perioadă, am fost implicată activ într-un proces amplu de redresare a situației. Era încă proaspătă memoria crizei de medicamente din iarna anului 2015, dar și obligația Guvernului rezultată din mai multe decizii ale Parlamentului care îi cerea Guvernului clar că trebuie să acționeze.

Urmare a tuturor eforturilor depuse în acea perioadă, după mai multe ședințe și grupuri de lucru organizate la nivel de prim-ministru, a fost elaborat un plan de acțiuni, care a fost trimis la executare printr-o dispoziție a guvernului, nr 29-d, adoptată în martie, 2016. Acea dispoziție semnată personal de prim-ministru avea mai multe soluții și autorități responsabile, dar și termeni pentru soluționare. 

Atrag atenția că, la punctul 1.3, era identificată problema legată de lipsa unei alternative statale viabile, în situații de urgență, de import al medicamentelor sau a celor care lipsesc pe piață. Tot acolo, în punctul 1.3.1 și 1.3.2, Ministerul Sănătății, pe care îl conduceam, avea însărcinarea de a reorganiza SA SANFARM-Prim în instituție publică, evaluarea statutului și a funcționalității acesteia și identificarea unor opțiuni de alternativă. 

Atunci, Ministerul a purces la analiza tuturor opțiunilor de transformarea SA „SANFARM-Prim” în instituție publică. Au fost examinate mai multe opțiuni: de la întreprindere de stat, până la cumpărarea acțiunilor de la acționarii privați. Multe dintre acele opțiuni au fost excluse pe parcurs, din cauza opiniei și poziției exprimate de autoritățile responsabile de diligența părții legale. De aceea, Ministerul a propus și Guvernul a aprobat crearea unei alte societăți pe acțiuni 100% deținută de stat. Această societate pe acțiune este „MOLDFARM”, care a activat și există astăzi, și ea a fost necesară fiind identificată ca o etapă tranzitorie în reorganizarea celor două societăți pe acțiuni.

De unde și până un unde, un coleg din Parlamentul Republicii Moldova, care mai mult decât deputat, este un valet folosit periodic de lumea farmaceutică și de industria de tutun, un om care demonstrează tot mai des că are foarte puțină lui substanță cenușie, a găsit de cuviință să iasă zilele trecute în fața dumneavoastră să îndruge fantasmagorii în adresa mea. Cică eu, aș fi urmărit prin tot ceea ce am făcut în realizarea acestui plan de acțiuni, nu transformarea societății pe acțiuni în una a statului, dar privatizarea ei. 

Un om sănătos la cap nu ar găsi niciun element de logică între acțiunile întreprinse de mine atunci și ceea ce i se pune acestui cetățean pe masă, ca să citească de la tribuna Parlamentului.

Nu știu ce preparate îi administrează patronii farma, dar acest lacheu demonstrează că este un caz clinic, iremediabil.

Domnul Odnostalko folosește tribuna Parlamentului și instrumentele pe care le are, doar pentru a împrăștia niște texte scrise de afaceriști. Uneori, vedem că el execută strict însărcinări cu interese politice, prin care încearcă să submineze credibilitatea unui oponent politic prin calomnie, pentru că nu are cu ce să combată ideile.  

Iată de ce, am decis să-l acționez în judecată pe deputatul socialist Vladimir Odnostalco, care este reprezentantul unui grup de interese în Parlament și nicidecum reprezentantul oamenilor. 

O dovadă clară în acest sens este faptul că atacurile în privința mea, cu minciuni și calomnii, au apărut imediat după ce am propus ca, prin lege, să fie interzisă privatizarea SANFARM-Prim, ceea ce o calific ca o demonstrare clară că intenția Guvernului a fost doar o cedare de moment și că vor încerca să revină la privatizare.

În aceeași ordine de idei, voi iniția un proces similar în privința deputatului Bogdan Țârdea, care își permite alegații halucinante și, prin minciună, îmi atribuie acțiuni și fapte care pur și simplu nu au avut loc.

Iar după ziua de luni, am mai inclus un protagonist în acțiunile de judecată pe care le voi intenta: prim-ministrul Chicu.

Toată țara i-a urmărit prestația lui de la tribuna Parlamentului, afișând elemente de infantilism și jubilând de fiecare dată când lansa un atac la adresa cuiva. Se pare ca e molipsit de virusul ipocriziei socialiste i-a molipsit și pe membrii Guvernului, uitând ca ei se declară tehnocrați, ei profită de orice microfon liber ca să îndruge minciuni și insulte, inclusiv la adresa mea. 

Eu regret că s-a ajuns aici, dar altă cale pentru a-i opri pe cei care spun minciuni nu există.

Luni, când programasem acest briefing, scopul de bază era de a răspunde acuzațiilor halucinante ale deputatului Odnostalko și de a anunța că noi acționăm prin programe concrete pentru oameni.

Grupul parlamentar „PRO MOLDOVA” a înregistrat un proiect de Hotărâre de Parlament, prin care vrem să creăm Strategia națională de securitate farmaceutică pentru următorii 10 ani. Având în vedere cât de important este acest proiect ca parte componentă a domeniului sănătății, noi am cerut luni ca acesta să fie inclus pe ordinea de zi a acelei ședințe de urgență.  Din păcate, nu a fost să fie. Cei din pretinsa majoritate parlamentară nu au vrut să includă acest proiect. Acum, știți, dragi cetățeni, cui să adresați toate întrebările și critica, dacă nu ieșim degrabă din criza epidemiologică sau dacă ea ne va lăsa fără medicamente, în toamnă. 
 
Stimați cetățeni, 

Regret că, unii deputați nu sunt altceva decât infractori la costum. Ei uită că, în plenul Parlamentului, trebuie dezbătute idei și găsite cele mai bune soluții pentru oameni și pentru țară. Tribuna Parlamentului nu trebuie să fie locul unde se atacă prin minciuni și calomnii oponenții politici, indiferent din care partid fac parte.

Aceste specimene știu să-și impună opiniile și interesele doar cu pumnul, cu  dezbătutul dinților, cu băgatul în portbagaj și cu sechestratul deputaților. Eu, însă, voi folosi instrumentele legale pe care mi le pune la dispoziție legea și dreptul fundamental, consfințit prin Constituție - dreptatea în instanță! 

În următoarea sesiune parlamentară, toate subiectele legate de domeniul sănătății și cel al securității farmaceutice a oamenilor vor fi ținute sus pe agenda parlamentară de către deputații din PRO MODOVA.

Vă mulțumesc și o zi bună!