„Vremurile bune” să mai aștepte, guvernarea are nevoie de „solidaritate”

15 Noiembrie 2021

Săptămâna trecută, premierul Gavriliță a prezentat poporului un raport cu scuze și vinovați, în loc de măsuri ferme și rezultate concrete pentru „vremurile bune” promise, a declarat președintele interimar al PRO MOLDOVA Boris Foca. 

Din discursul Nataliei Gavriliță, desprindem că, în doar 3 luni de zile, Guvernul a îndatorat practic Republica Moldova cu peste 1 miliard de euro, tarifele pentru gazele naturale s-au triplat, prețurile pentru produsele petroliere au crescut zilnic, produsele alimentare s-au scumpit în medie cu peste 10%, iar scumpirile nu se termină aici. După creșterea de trei ori a tarifului la gaze, urmează și majorarea prețului pentru lumină. 

„Acestea și alte probleme grave, care bat în buzunarul cetățenilor și slăbesc puterile oamenilor în prag de iarnă, au fost diluate cu realizări precum crearea unui sistem care permite înregistrarea online a fișelor epidemiologice sau sistem care permite descărcarea certificatelor de vaccin. Oare acestea pot fi realizări, de care să te mândrești?”, a menționat liderul PRO Moldova. 

Formațiunea noastră înțelege situația complicată provocată de pandemia de COVID-19 și solidaritatea la care se așteaptă partidul de guvernare, susținut de președinție. În același timp, așteptăm ca Guvernul PAS, condus de Natalia Gavriliță să nu subestimeze poporul și să spună lucrurilor pe nume, încetând să ambaleze problemele în hârtii pentru bomboane. 

Considerăm că Guvernul a trebuit să intervină prompt la plafonarea prețurilor pentru produsele alimentare de primă necesitate, precum pâinea, lactatele, uleiul etc. 

În legătură cu criza energetică, considerăm că aceasta putea fi gestionată mai eficient. În plus, cetățenii au dreptul să cunoască ce angajamente și-a asumat guvernarea în numele Republicii Moldova pentru prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă cinci ani, detalii ascunse până acum.

Urmare a majorării tarifelor la gaze, considerăm că autoritățile trebuie să le amortizeze pentru entitățile publice și private, pentru care este imposibilă micșorarea volumului lunar consumat (grădinițe, școli, sectorul de producere etc). 

Domeniul Educației a fost lăsat de izbeliște. Al treilea an școlar, sistemul este afectat crunt de măsurile restrictive, impactul negativ al cărora nu se va lăsa așteptat. Cu regret, se admite cu bună știință degradarea societății. 

Astfel de măsuri și soluții pentru problemele enumerate au fost așteptate din partea Guvernului care a promis vremuri bune.

Partidul PRO Moldova s-a abținut de la orice comentariu în primele 100 de zile de mandat ale noului Guvern, așa cum admit normele nescrise. O guvernare este însă bună, doar având o opoziție pe potrivă. De aceea, vom continua să monitorizăm realizarea promisiunilor pentru care oamenii și-au dat votul în data de 11 iulie.