Ziua Memoriei și Recunoștinței luptătorilor pentru apărarea patriei în Războiul de pe Nistru

2 Martie 2021

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a comemorat astăzi eroii conflictului de pe Nistru și a exprimat recunoștință tuturor veteranilor care au luptat pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova.

„Este absolut necesar să ne cunoaștem și să cinstim eroii republicii. Acțiunile statului față de acești oameni sunt prea nesemnificative în raport cu ce au făcut ei pentru țară. Este timpul să ne întoarcem cu fața spre oamenii care cu propria viață au apărat suveranitatea și independența Moldovei”, a declarat Andrian Candu, liderul PRO MOLDOVA.

În context, Vasile Bîtca, deputat PRO MOLDOVA, a prezentat un proiect de lege care stipulează acordarea gratuită a poliței de asigurare medicală pentru toți combatanții,  indiferent dacă sunt sau nu angajați în câmpul muncii. Amintim că acest proiect a fost dezbătut anterior și nu a fost susținut de majoritatea de atunci din Parlament. Grupul parlamentar PRO MOLDOVA va insista pentru repunerea pe ordinea de zi a proiectului și susținerea acestuia.


Tot astăzi, Grupul parlamentar PRO MOLDOVA a anunțat despre intenția de a repune pe ordinea de zi a unui alt proiect care vine în susținerea părinților cu copii de vârstă școlară și preșcolară. PROpunerea PRO MOLDOVA este acordarea concediului plătit pentru unul dintre părinți pe perioada carantinei sau/și a învățământului la distanță. Astfel, statul va reconfirma grija declarată pentru viitoarea generație, precum și va asigura securitatea copiilor, care astăzi sunt lăsați singuri în casă, fapt ce pune în pericol integritatea fizică a micuților. De asemenea, prin acest proiect sunt susținute familiile tinere, care astăzi sunt în situația de a alege între securitatea propriilor copii și securitatea economică a familiei. De asemenea, PRO MOLDOVA va insista asupra proiectului de lege care să asigure tratamentul gratuit anti-COVID la domiciliu.  


Demersurile pentru includerea în ordinea de zi a Parlamentului a celor două proiecte au fost depuse regulamentar de către Grupul parlamentar PRO MOLDOVA.